Ciasto jest uzależniające, naprawdę ciężko się od niego oderwać500 g mąki orkiszowej jasnej 130 g cukru pudru1 łyżeczka sody oczyszczonej200 g masła4 łyżki płynnego miodu2 jajkaszczypta soli750 ml mleka 2%8 łyżek kaszy manny150-200 g masła150 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 g czekolady60 ml śmietany kremówki4-5 łyżek powideł śliwkowychPrzygotowanie: Podzielić na 3-4 (lepiej jednak 4) części, owinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki po tym czasie rozwałkować kolejno placki na kształt i wielkość blaszki najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia z zarysowanymi konturami blaszki. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy na pierwszym blacie rozsmarować dżem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć następnym blatem i postępować podobnie do wyczerpania składników ostatni blat posmarować polewą czekoladową (zagotować śmietanę kremówką, dodać połamaną czekoldę i mieszać do rozpuszczenia ) SMACZNEGO ! Miodownik, stefanka lub kaszak to ciasto, które w niektórych regionach Polski obowiązkowo pojawia się na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej smakuje po kilku dniach leżakowania, wówczas początkowo twardawe blaty ciasta przechodzą wilgocią kremu i po prostu rozpływają się w ustach.