Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika

kardamonovy
Obiad
20.12.2019 9:57
Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika

Składniki: 700 g wołowiny (ja użyłam udźca) 700 ml bulionu warzywnego 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 suszone morele 100 ml czerwonego wytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka suszonego rozmarynu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mąki 1/4 szklanki wody sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu) (przepis na 4-5 porcji) Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w paski morele, mięso, bulion, wino, passatę – wszystko gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa (u mnie trwało to około 1,5 godziny). Mięso kroimy w większą kostkę, dodajemy do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku, mieloną paprykę i rozmaryn. Dolewamy do tego trochę sosu z gotowania, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka z mięsem, mieszamy i zagotowujemy. Po tym czasie mięso obsmażamy na mocnym ogniu (najlepiej partiami), przekładamy z garnka. Może ktoś się skusi na wołowinę w tej wersji na najbliższe święta? W tym samym garnku smażymy pokrojone w drobną kostkę cebule.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/gulasz-wolowy-z-morelami-i-przyprawa-do-piernika/