1 kurczak zagrodowy około 1,5 kg2-3 łyżki oleju (u mnie krokoszowy)2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku0,5 łyżeczki ostrej papryki0,5 łyżeczki kurkumy2 płaskie łyżeczki solipieprz z młynka2 łyżeczki suszonego oregano z tymiankiemPrzygotowanie: Naczynie później łatwiej umyjesz kurczaka piec 1,5 godziny w 180* C po wyjęciu kurczaka z piekarnika odczekaj kilka minut i przy pomocy 2 dużych widelców zdejmij kurczaka z butelki. Kurczaka natrzeć pastą, wewnątrz również i odstwić przynajmniej na 2 godziny do zamarynowania do butelki po piwie nalać wody i na butelce usadowić przygotowanego kurczaka. Podałam z kluskami śląskimi i roszponką z kwiatami forsycji SMACZNEGO ! To najlepszy kurczak jaki wyszedł z mojego piekarnika. Zamarynowanego kurczaka nadziewasz na butelkę (wypełnioną wodą, ewentualnie jak lubisz piwem) wstawiasz do piekarnika i za 1,5 godziny uczta gotowa.