Przepis na Placki 2 filiżanki startej dyni piżmowej 1 filiżanka płatków owsianych ½ małej lub średniej cebuli ( zetrzeć na tarce) 2 jajka Sól i pieprz Do miski dodajemy startą dynię, cebulę, płatki owsiane, jajka, sól i pieprz – mieszamy Smażymy placki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju lub pieczemy w piekarniki Serwujemy z wędzonym łososiem ( można też przyrządzić sos jogurtowo- koperkowy ) Beta karoten to prekursor do witaminy A; jak wiemy witamina A jest szczególnie ważna podczas sezonu jesienną -zimowego, neutralizuje wolne rodniki, ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia układ odpornościowy. Placki doskonale komponują się z wędzonym łososiem który zawiera przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega 3. Placki to najprostsza potrawa jaką można przyrządzić, są serwowane z gulaszem, sałatką, białkiem lub spożywane solo. Ten pomarańczowy owoc to także pokaźna skarbnica potasu który reguluje ciśnienie we krwi, jak również i roślinne źródło wapnia które wzmacnia kości.