A u Was, jakie zupy jada się na święta? Składniki: – 1kg buraków – 700ml zakwasu buraczanego – 6 marchewek – 2 pietruszki – 2 pory – 2 cebule – 1 seler – natka pietruszki – 20g suszonych grzybów – 8 kulek ziela angielskiego – 6 liści laurowych – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżeczka cukru – 1/2 – 3/4 łyżeczki majeranku – 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu – 1/2 łyżeczki soli U nas w rodzinie, na Wigilię zawsze przygotowujemy dwie zupy – grzybową z suszonych grzybów oraz czerwony barszcz. Dodatkowo: domowe uszka z pieczarkami i cebulką lub paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Buraki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże. Podajemy z pasztecikami z kapustą i grzybami lub z domowymi uszkami z pieczarkami i cebulką. Poza tym, barszcz bez aromatu majeranku to nie barszcz, a brak uszek, pierogów, czy pasztecików do niego – to jak krupnik bez kaszy. Dodajemy również suszone grzyby, natkę pietruszki, liście laurowe oraz ziele angielskie, a na koniec zalewamy 2,5l czystej, zimnej wody. Marchewki, pietruszki, selera obieramy i razem z porem kroimy w kawałki, przekładamy do garnka. Na koniec dodajemy pieprz, majeranek, cukier i sok z cytryny.