Pełnoziarnista Pizza z Marynowanymi Karczochami i Rukolą

Joanna
Dania mączne
23.08.2017 5:22
Pełnoziarnista Pizza z Marynowanymi Karczochami i Rukolą

Mąka z pełnego przemiału ( np. pszenna pełnoziarnista czy orkiszowa ) zawiera większe ilości błonnika, jak również i obfitsze ilośći witamin z grupy B ( 1 filiżanka mąki pełnoziarnistej to około 13 gram błonnika, a 1 filiżanka mąki orkiszowej to , aż 19 gram błonnika; dla porównania 1 filiżanka mąki białaj to zaledwie 3.4 gramy błonnika). Ciasto na pizze jest spożądzone z mąki pełnoziarnistej; w porównaniu do mąki białej , mąka pełnoziarnista jest zdecydowanie zdrowszą wersją mąki. Sól 1. Drożdże mieszamy z odrobiną letniej wody z łyżeczką cukru i odrobiną mąki – po wymieszaniu czekamy kilka minut aby drożdże lekko podrosły. Przepis na Ciasto: 2 filiżanki ( miarki cup) maki pełnoziarnistej ¾ filiżanki letniej wody 15 gram drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 3. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto do momentu, aż ciasto przestanie nam sie przyklejać do rąk ( wyrobione ciasto zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu , po to aby lekko wyrosło). Dowolna mąka z pełnego przemiału jest efektywnym zamiennikiem białej mąki jeżeli chodzi o recepturę ciasta; powstałe ciasto będzie bogatsze w wartości odżywcze i równie smaczne jak te tradycyjne. Ser mozzarella Rukola Sery ( mieszaka 3 serów: Parmezan, Pecorino Toscano, Cheedar) Pieprz Czarny Przygotowane i wyrośnięte ciasto rozkładamy na wysmarowanej oliwą z oliwek blaszce.