Składniki: Ciasto: 400g mąki (plus mąka do podsypywania) 180g masła 180g śmietany 1 jajko 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 słoiki po 700 ml wiśni bez pestek w soku Krem : 700 ml śmietany 18% 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Łyżeczka ekstraktu waniliowego ziarenka z laski wanilii Do dekoracji: 50g białej czekolady Helio Sposób przygotowania przepisu: Śmietanę odcedzamy na wyłożonym gazą sicie i wstawiamy na noc do lodówki, aby śmietana odciekła. Na wierzchu tych roladek układamy kolejne 4 ruloniki, boki również smarujemy cienką warstwą kremu. Śmietanę wyjmujemy z lodówki i ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym, ekstraktem i ziarenkami wanilii. Ciasto składa się z kruchych ruloników wypełnionych wiśniami i ułożonych w kształcie piramidki. Bierzemy 5 ruloników – ich boki smarujemy kremem i układamy ściśle jeden obok drugiego. Ponownie smarujemy kremem, układamy 2 ruloniki, nakładamy śmietanową masę i ostatni rulonik. Wzdłuż dłuższego brzegu układamy wiśnie jedna przy drugiej i zwijamy w rulonik dokładnie sklejając końce. Wierzch smarujemy masą i układamy kolejną warstwę ruloników- tym razem 3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do dołu. Formujemy kulę, owijamy folią wstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę. W tym czasie wiśnie dokładnie odsączamy z kompotu.