Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka naturalnego kakao 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g masła 1 łyżka naturalnego jogurtu lub śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na sernik: 1 kg sernika na sernik np. Wieluń Mój Ulubiony niepełna szklanka cukru 5 jajek (osobno żółtka i białka) 1 szklanka mleka w proszku – użyłam LE ROYAL dostępnego na Kawwa.pl 2 budynie waniliowe 1 szklanka śmietanki kremówki 30% mała szczypta soli Przygotowanie: Sernik z mlekiem w proszku na kakaowym spodzie Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z mlekiem w proszku na kakaowym spodzie. Następnie naprzemiennie dodajemy: z 2 łyżki sera na sernik, proszek budyniowy i trochę mleka w proszku, aż do wyczerpania składników. 😉 Przepis na sernik z mlekiem w proszku jest naprawdę prosty. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie miksując lub mieszając składniki. Blaszkę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki. Sernik wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę ze 180 stopni na 160 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę serową na sernik. Następnie wyciągamy na blat, studzimy do końca, po czym wkładamy sernik do lodówki. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się na każde święta, przyjęcie czy inne uroczystości. Wkładamy blaszkę z naszym spodem i podpiekamy spód przez około 15 minut. Sernik jest naprawdę kremowy, dobrze wyrośnięty i dosłownie rozpływa się w ustach.