,,Ciasto orzechowe z kawową galaretką i masą Russel” Idealne na święta!

Agnieszka
Ciasta
19.12.2019 14:12
,,Ciasto orzechowe z kawową galaretką i masą Russel” Idealne na święta!

Składniki : Ciasto: 5 jajek 120 g cukru pudru 150 g zmielonych orzechów włoskich Helio 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka bułki tartej 1 płaska łyżka kaszy manny Poncz: 120 ml kawy chapucino Krem orzechowy Russel: 50 dag masła 4 jajka niepełna szklanka cukru 4 łyżek spirytusu 2 łyżki kawy naturalnej 100 g zmielonych orzechów cukier wanilinowy Galaretka kawowa: 700 ml wrządku 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru łyżeczka likieru kawowego Masa mascarpone: 500 ml kremówki 250 g mascarpone 6 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 30 ml wrzątku Wykonanie: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Ucieramy masło na jasną, puszystę masę i dodajemy po łyżce masy jajecznej aż składniki połączą się w jednolitą masę. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Jajka sparzamy i wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i ubijamy na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40 stopni zdejmujemy z pary i dalej ubijamy aż do ostudzenia i uzyskania puszystości oraz gęstości. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą, kaszą manną oraz kawą i miksujemy krótko. Wstawiamy do lodówki do momentu aż masa dobrze zastygnie na około 4 godzin . Zapraszam dziś na pyszne ciasto kawowe, które rozpływa się w ustach. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na zastygniętą masę. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://podrozwkulinaria.pl/ciasto-orzechowe-z-kawowa-galaretka-i-masa-russel/