Przy podziale na 15 kawałków, jeden to około 203kcal, B: 6,3g, T: 7,5g, W: 27,4g. Składniki na ciasto: – 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki pszennej 650) – 250g mąki pszennej 650 – 220ml ciepłego mleka – 100g erytrolu – 60g miękkiego masła – 40g drożdży – 1 jajko – 1 żółtko – ½ łyżeczki cukru – szczypta soli Składniki na kruszonkę: – 30g erytrolu – 30g płatków migdałów – 30g mąki pszennej – 30g zimnego masła Następnie dodajemy mąki, masło pokrojone na kawałki, erytrol, jajko, żółtko oraz sól i wyrabiamy ciasto ok. 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni (jeżeli będzie się kleić, dodajemy po łyżce mąki i znów wyrabiamy). Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem formy 37 x 21 cm, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2h, aż objętość ciasta się podwoi (w przypadku użycia tylko mąki pszennej 650 wystarczy 30 minut). 3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem formy 37 x 21 cm, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2h, aż objętość ciasta się podwoi. Na Thermomix: CIASTO: 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i podgrzewamy 2 min 30 s/37°C/obr. 1. 2. Możecie posłużyć się tylko mąką pszenną 650 – taka opcja jest równie smaczna i szybciej wyrasta (już po 30 minutach podwaja swoją objętość). Dodajemy mąki, erytrol, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko i sól, wyrabiamy 2 min/interwał. Sprawdzamy konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy po łyżce mąki, wyrabiamy kolejną 1 min/interwał. 6. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Dodatkowo: 300g truskawek CIASTO: Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.