Składniki na około 90 sztuk: Ciasto na pierogi: - 500 g mąki - 2 żółtka - spora szczypta soli - 1/2 łyżki oleju - 1 szklanka gorącej wody Farsz: - 500 g ugotowanych ziemniaków - 250 g twarogu półtłustego - 1 duża cebula - sól, pieprz Ciasto: Ja robię je za rzadko, abym mogła się czuć mistrzem w tej kategorii, ale ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne i ładnie się formuję. Gdy wypłyną na wierzch gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Uwielbiam je nie tylko na święta, ale i na co dzień. Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na idealne ciasto na pierogi. Przyznam, że nie mam za dużo czasu aby bawić się w ręczne lepienie pierogów i zawsze wspomagam się specjalną foremką. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na złoto na maśle. Pierogi wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na półmisku. Cienko je rozwałkować (w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki) i za pomocą szklanki wykrawać koła. Ilość sztuk jest w tym przypadku uzależniona od wielkości waszych pierogów - moje były raczej średniej wielkości. Mąkę wysypać na blat i zrobić w środku wgłębienie. Na środek każdego okręgu kłaść porcję farszu a końce zlepić ze sobą.