Ciasto marchewkowe: 200ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 200g drobnego cukru do wypiekow 4 jajka 350g marchewki 300g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 100ml mleka 3.2% 250g serka mascarpone Masło z miodem lekko rozpuszczamy, następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy i dodajemy zimne mleko. Pieczemy przez około 40-50 minut, do tzw. ,,suchego patyczka Nutella piernikowa: 200g ciasteczek korzennych 70g masła 50g miodu Łyżeczka przyprawy do piernika Samo ciasto jest z dodatkiem cynamonu i wanilii, przełożone jest kremem na bazie gotowych pierniczków i mascarpone. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Na pewno jest to ciekawa propozycja na święta! Przelewamy do foremki o średnicy 24cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na opcję góra-dół. Nietypowy przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe z mocno korzenną nutą. Polewa czekoladowa: 150g czekolady gorzkiej 150ml śmietanki 30% 30g miodu Śmietankę zagotowujemy. Zostawiamy na minutę, by temperatury się wyrównały, a następnie dokładnie mieszamy.