Modra kapusta

Obiad
13.12.2019 15:41
Modra kapusta

Składniki: - 1 kg czerwonej kapusty* - 100 g boczku wędzonego - 2 jabłka - 1 cebula - 1 liść laurowy - 5-6 kulek ziela angielskiego - 5 goździków - 1 łyżka octu - 1 gałązka świeżego rozmarynu - kilka gałązek świeżego tymianku - sól, pieprz *waga kapusty po poszatkowaniu - bez wierzchnich liści i głąba Kapustę drobno poszatkować. Na patelni wytopić boczek (jeśli trzeba można dodać trochę masła) i dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Pozwala to zaoszczędzić sporo czasu, bo taka domowa modra kapusta moim zdaniem, musi trochę postać, żeby przegryzły się wszystkie smaki. Kapustę dusić przez kilka minut na małym ogniu aby aromaty się między sobą przeniknęły. W tym roku, zamiast wieńca adwentowego, na moim stole pięknie prezentuje się gwiazda betlejemska (kwiat). Wrzucić do garnka, zalać wodą aby była cała przykryta i dodać liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Przyznam, że nie często przyrządzam sama taką kapustę - zazwyczaj korzystamy z gotowej ze słoika. Modra kapusta z dodatkiem jabłka i boczku, wzbogacona nutą tymianku i rozmarynu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2019/12/modra-kapusta.html