Tarta makowa

Łukasz
Boże Narodzenie
18.12.2019 7:10
Tarta makowa

Ciasto półkruche: - 400 g mąki pszennej - 200 g masła - 50 g cukru pudru - 2 żółtka - 50 g kwaśnej śmietany 18% - szczypta soli Masa makowa: - 400 g niebieskiego maku - 100 g rodzynek - 100 g płatków migdałów - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka cynamonu - kilka kropli aromatu migdałowego - ½ szklanki cukru pudru - 3 białka Dlatego też tym razem postawiłem na ciasto, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika makowców — oto tarta makowa na półkruchym maślanym spodzie z misternie wykonaną dekoracją z ciasta. Przygotowanie tarty - Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Dzięki temu ciasto jest bardzo plastyczne i z łatwością wycina się z niego dowolne wzory, które po upieczeniu dobrze zachowują kształt. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na przynajmniej godzinę do schłodzenia (najlepsze jest jednak na drugi dzień). Jedynie samo mielenie maku można uznać za nieco pracochłonne, ale to nie zajmuje dłużej niż kwadrans wraz z myciem maszynki i zdecydowanie warto poświęcić te 15 minut, bo efekt będzie tego wart. W zależności od wypieku masę makową przygotowuję na wiele różnych sposobów i z nieco innymi dodatkami. Dodatkowo: - 1 żółtko - 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% PRZYGOTOWANIE Ciasto półkruche - Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Zdecydowałem się na półkruche z dużą ilością masła i dodatkiem kwaśnej śmietany. Myślę, że jeśli w swoich domach macie miłośników takich wypieków, to ta tarta makowa będzie idealną propozycją na Boże Narodzenie. Na sam koniec wlej białka i dokładnie wymieszaj z masą makową. W tym przepisie pokusiłem się na podprażone płatki migdałów oraz rodzynki. Dla mnie jest to kwintesencja Bożego Narodzenia i zdecydowanie obowiązkowe ciasto na wigilijnym stole. Z reszty ciasta powycinaj za pomocą foremek gwiazdki i udekoruj nimi wierzch ciasta. Po pierwsze taka gotowa masa jest zbyt rzadka, a po drugie zwyczajnie niedobra (jej skład również pozostawia często wiele do życzenia…). Czy to w formie klasycznej drożdżowej rolady albo mojego ulubionego wieńca, czy sernika z grubą warstwą maku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/12/tarta-makowa.html