1 duża garść suszonych grzybów (około 25 g) 2 łyżki masła pół większej cebuli lub 1 mała 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 0,5 szklanki bulionu warzywnego około 6-7 łyżek wody z moczenia grzybów 1-2 łyżki śmietanki świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Grzyby należy wcześniej zalać wodą do ich wysokości i odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (ja miałam grzyby z moczenia na paszteciki drożdżowe). Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezmięsny obiad. Smażymy tak około 30 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby dolewając wody (zwykłej lub z moczenia grzybów) lub bulionu. Tak przygotowany sos grzybowy z suszonych grzybów podajemy z domowymi kopytkami i ćwikłą. Składniki: (na 1-2 porcje) 2 porcje kopytek np. z tego przepisu (klik) Domowe kopytka z sosem grzybowym na bazie suszonych grzybów. Jak kopytka z sosem grzybowym, to koniecznie do tego ćwikła z chrzanem. Warto pokusić się o jego przygotowania teraz, gdy przygotowujemy najróżniejsze farsze na bazie suszonych grzybów. Dolewamy bulion warzywny i wodę z moczenia grzybów (można też dolać czystej wody). Dzięki temu można od razu przygotować pyszny obiad i jedno z świątecznych dań 😉 Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i szklimy na nim pokrojoną cebulę.