W szklanej salaterce układamy warstwami: – śledzie – cebula – papryka konserwowa – ziemniaki – marchew – sos majonezowy – ser żółty – szczypiorek Sałatkę odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Składniki na śledzie pod pierzynką: 300 g śledzi w oleju (około 6 średnich filetów) 150 g sera żółtego cebula biała 150 g papryki konserwowej (3 sztuki) 4 ziemniaki (400 g) 2 marchewki (250 g) mały pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Śledzie pod pierzynką to pyszna i ładnie prezentująca się na stole sałatka warstwowa, idealna na święta czy rodzinne uroczystości. Sałatkę robi się o wiele szybciej niż klasyczną Szubę, gdyż nie trzeba gotować buraków, która to czynność zawsze trwa co najmniej godzinę. U nas w domu ta sałatka zawsze znika jako pierwsza ze świątecznego stołu.