Pierniczki krajanka – miękkie od razu po upieczeniu

Zjem
Boże Narodzenie
16.12.2019 16:07
Pierniczki krajanka – miękkie od razu po upieczeniu

Składniki na 2 blachy 100g miodu + 1 łyżka gorącej wody, 1 płaska przyprawy do piernika (KLIK – przepis), 4 utłuczone w moździerzu goździki, 300g mąki pszennej, 30g masła, 8 czubatych łyżeczek cukru, 1 duże jajko, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki przegotowanej wody, 1 białko do smarowania pierników (opcjonalnie), Przygotowanie: Miód przelej do rondla i dodaj do niego przyprawy (goździki i przyprawę piernikową). Proponuję zrobić Ci z niego budyń [KLIK], jest równie szybki, jak ten z paczki i zdecydowanie smaczniejszy 🙂 Pierniczki całuski – z ciasta na krajankę możesz również przygotować pierniczki całuski. Do tego są porady, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce oraz receptura na domowy płyn do sprzątania tylko z 2 składników, które masz w kuchni. Czas – ciasto na krajankę możesz przygotować wcześniej i zostawić je w lodówce nawet na całą noc. 🙂 Ale u kogo nie w tym przedświątecznym okresie?:) Nadmiarowe żółtko – jeśli posmarowałaś przed upieczeniem krajankę białkiem, to masz w lodówce żółtko, którym należy się zająć. Pierogi z kapustą i grzybami – świąteczna klasyka https://www.zjem-cie.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – idealne z barszczem. https://www.zjem-cie.pl/paszteciki-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami/ Świąteczny prezent Stolnicę podsyp mąką, a schłodzone ciasto podziel na kawałki i uformuj z niego wałki, jak na kopytka. Ciasto uformuj w kulę, schowaj je do miseczki z przykryciem i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Przepis na krajankę jest uniwersalny, możesz z tego ciasta również zrobić pierniczki całuski. Mąkę przesiej na stolnicę, połóż na niej masło i posiekaj je nożem na drobne kawałki. Jak nie marnować jedzenia w święta – czyli Zero Waste w kuchni Pierniczki krajanka – rady: Przyprawa piernikowa – możesz ją własnoręcznie przygotować, lub użyć gotowej mieszanki. Gdy krajanka lekko przestygnie i zmięknie możesz ją pokroić w skośne paski o szerokości około 2 centymetrów. E-booka z przepisami na nadprogramowe białka, żółtka, skórki po cytrusach, laski po wanilii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zjem-cie.pl/pierniczki-krajanka/