NAJLEPSZE ciasto na pierogi i uszka

Martyna
Boże Narodzenie
16.12.2019 16:37
NAJLEPSZE ciasto na pierogi i uszka

Zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 minut. 2. Ciasto dzielimy na 8-10 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). JEŻELI MROZIMY NA POTEM: Pierogi lub uszka wkładamy do gotującej się wody (lekko osolonej z odrobiną oleju) na 30 sekund. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierożki lub uszka przez ok. 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Co roku korzystam z przepisu na ciasto na pierogi i uszka według mojej babci Krysi i co roku sprawdza się wyśmienicie! Pierogi lub uszka wrzucamy do wrzątku i gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości (gotujemy mniej więcej do ok. 2 min po ich wypłynięciu na powierzchnię wody). Zamrożone pierogi lub uszka możemy również podgrzać na patelni lub na parze. JEŻELI GOTUJEMY NA JUŻ: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (ok. 10 sztuk) lub uszek (ok. 20 sztuk). Równie bardzo polecam przepis na wegańskie, żytnie ciasto na pierogi, które również jest przeze mnie nieraz sprawdzone (klik). Przepis na Thermomix – wyrabianie ciasta: 1. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, jajko, gorącą wodę i sól, wyrobić 2-3 min/interwał. Małą szklanką wycinamy kółka, rozciągamy je trochę w palcach, a następnie na środek nakładamy po jednej czubatej łyżeczce farszu (lub mniej, jeśli robimy uszka). Składniki: – 1kg mąki pszennej 650 – 375ml gorącej wody – 125g miękkiego masła – 1 jajko – szczypta soli 1. Składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi (przy uszkach dodatkowo, zlepiamy oba końce ze sobą), układamy na desce obok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/najlepsze-ciasto-pierogi-uszka/