Składniki na 2-3 blachy ciasteczek - 100 g ziemnego masła - 2 żółtka - 60 g mąki owsianej bez glutenu - 80 g mąki z tapioki lub innej skrobi - 20 g mąki kukurydzianej - 60 g mąki ryżowej - 20 g gorzkiego kakao - 50 g cukru pudru (przy tej ilości ciasteczka są mało słodkie) - 40-50 g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE – bardzo podobne jak przy Kruche ciasteczka cynamonowe bez glutenu - Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Polecam również - Kruche ciasteczka cynamonowe bez glutenu - Kakaowe ciasteczka owsiane bez glutenu - Kruche ciasteczka bez glutenu Bezglutenowe kruche ciasteczka kakaowe - Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na dwie (jeśli ciasto będzie bardzo klejące, należy wyciągnąć je za pomocą łyżki lub szpatułki a ręce posypać sporą ilością skrobi). UWAGA ciasto wałkujemy bardzo delikatnie, najlepiej wykonując pojedyncze ruchy tzn nie ruch ciągły góra dół góra dół, tylko pojedyncze ruch np z góry na dół. Bezglutenowe kruche ciasteczka kakaowe Dla mnie idealne, ponieważ ciasteczka są mocno kakaowe a przy tym delikatnie słodkie. Jeśli chcecie aby ciasteczka były bardziej słodkie i nie tak mocno kakaowe, proponuje zwiększyć ilość cukru pudru i trochę zmniejszyć ilość kakao. Kruchość zachowują przez kilka dni, aczkolwiek nie jestem w stanie napisać jak długo, gdyż u mnie nigdy nie wytrzymywały więcej jak trzy dni. Starajcie się nie dodawać więcej mąki, żeby ciasteczka nie były zbyt twarde i suche. - Zimne ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich przed wałkowaniem należy ponownie zagnieść i spłaszczyć w rękach.