Szybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką – ciasto mieszane łyżką Składniki: 2 szklanki maślanki 1 jajko 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki naturalnego kakao 2/3 szklanki cukru 2 pełne łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki (można zastąpić inną skórką lub drobno pokrojonymi bakaliami) Ogromną zaletą przepisu na ciasto na maślance jest, to że do jego wykonania wystarczą Wam podstawowe składniki jakie na pewno znajdziecie w swojej kuchni i … łyżka. Szybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką Dziś mam dla Was kolejny, pyszny przepis na ciasto mieszane łyżką. Dziś przyszła pora na coś wyjątkowo szybkiego – pyszne ciasto czekoladowe na maślance, które dodatkowo wzbogaciłam kandyzowaną pomarańczową skórką. Można je postawić na świąteczny stół – w końcu nie każdy lubi serniki czy makowce, można te też podać po prosty do kawy lub herbaty. Kto się skusi na pyszne czekoladowe ciasto na maślance? Takie szybkie ciasto na maślance sprawdzi się właściwie na każdą okazję. Piekę na nim nie tylko ciasta, ciasteczka, ale też drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami i… naszą ukochaną domową pizze. Przed podaniem ciasto można oblać polewą czekoladową np. z tego przepisu (klik) lub oprószyć cukrem pudrem. Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować ucierany makowiec z jabłkami, ciasto krówka i świąteczny sernik z brzoskwiniami. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dowolne posiekane bakalie. Jeśli lubicie mocno czekoladowe ciasta polecam Wam też przepis na czekoladową babkę. Tak, tak to jedno z tych ciast, które wykonacie mieszając składniki łyżką. Jeśli nie lubicie pomarańczowej skórki do ciasta możecie śmiało dodać ulubione bakalie.