ajerkoniakowe Składniki: Biszkopt jasny: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki czekolady w proszku 5 łyżek mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Masa: opakowanie budyniu waniliowego 375 ml mleka 300 g masła w temperaturze pokojowej 6 żółtek 2 szklanki cukru pudru 100 ml wódki 250 g mleka w proszku 3 łyżki żelatyny Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (1/4 szklanki) i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy biszkopt czekoladowy, czekoladę dodajemy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. W pozostałej części rozpuszczamy budyń, a później dodajemy go do gotującego się mleka. Kiedy składniki się dobrze połączą dodajemy stopniowo wódkę i cały czas ucieramy masę. Jasny biszkopt pokrywamy połową tężejącej masy, następnie układamy biszkopt czekoladowy z dziurami, który przykrywamy resztą masy. Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Później stopniowo dodajemy budyń i mleko w proszku. Kolejnym krokiem jest utarcie masła z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze wzszsytko mieszamy.