Piernikowa panna cotta z solonym karmelem

Łukasz
Boże Narodzenie
15.12.2019 11:44
Piernikowa panna cotta z solonym karmelem

SKŁADNIKI Piernikowa panna cotta: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 ml mleka 2 łyżeczki przyprawy do piernika* 2 łyżki cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki agaru (lub 3 łyżeczki żelatyny) Galaretka kawowa: 240 ml świeżo zaparzonej czarnej kawy 1 płaska łyżeczka agaru (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) Solony karmel: 200 g cukru trzcinowego 50 g masła 150 ml śmietany kremówki 36% szczypta soli morskiej odrobina niebieskiego maku do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretka kawowa Zaparz kawę. Jeśli korzystasz z żelatyny, rozprowadź ją najpierw w 3 łyżkach zimnej wody, pozostaw ją na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuść ją w śmietance (nie gotuj!). Panna cottę wylej na stężałą kawową galaretkę i wstaw do lodówki na 1 godzinę, jeśli korzystasz z agaru lub około 6 godzin w przypadku żelatyny. Przed podaniem, kokile umieść na moment w ciepłej wodzie (w przypadku silikonowych foremek możesz ten krok pominąć), a następnie wyłóż panna cottę bezpośrednio na karmelowy sos. W zeszłym roku wymyśliłem, żeby zaserwować piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi, a w tym zdecydowałem się na korzenną panna cottę. Jeżeli używasz żelatyny, wymieszaj ją z 1 łyżką zimnej wody, pozostaw do napęcznienia, a następnie wlej gorącą kawę i dokładnie rozprowadź w niej żelatynę. W Boże Narodzenie zwykle królują ciasta i opcjonalnie słodkości z makiem, jak makówki czy kutia, jednak zwykle po wigilijnej kolacji brakuje mi deseru z prawdziwego zdarzenia. 🙂 Ta piernikowa panna cotta z galaretką kawową, którą podałem z solonym karmelem będzie doskonałym zwieńczeniem świątecznej uczty. UWAGI *Zamiast gotowej przyprawy do piernika polecam zagotować śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii, laską cynamonu, kilkoma goździkami, ziarenkami kardamonu oraz kawałkiem imbiru. Deser polecam przygotować w silikonowych foremkach na mini babeczki (wtedy z podanych proporcji wychodzi około 8 porcji). 🙂 Piernikowa panna cotta z solonym karmelem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Dlatego może nie ma co oszczędzać na kaloriach i od Święta można sobie pozwolić na taką rozpustę. Gotowy sos przelej na talerze, ułóż nań panna cotty i posyp makiem. Możecie jednak użyć w zamian tradycyjnie żelatyny (proporcje podałem w przepisie). Śmietankę gotuj jeszcze kilka minut, aż agar się rozpuści, a panna cotta zgęstnieje. Galaretkę przelej do niedużych foremek lub kokili i wstaw do lodówki na 30 minut do stężenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/12/piernikowa-panna-cotta.html