Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym

Łukasz
Ciasta
26.05.2015 21:26
Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym

SKŁADNIKI - 3 jajka - 90 g drobnego cukru do wypieków - 70 g mąki pszennej - 20 g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda) - 750 ml wrzątku - 2-3 słodkie pomarańcze - 150 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 3 jajka - 100 g cukru - 100 g masła - 2 łyżeczki żelatyny - 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku - szczypta soli - owoce miechunki peruwiańskiej (physalis) do dekoracji PRZYGOTOWANIE - Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj kakao i wstaw na 2-3 minuty z powrotem nad parę, cały czas mieszając aż do otrzymania budyniowej konsystencji. Wzorowane na słynnych biszkoptowych ciasteczkach z galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Odstaw do wystudzenia. - Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw na 3 minuty do napęcznienia. Masę wylej na tortownicę o średnicy 23-25 cm pokrytą uprzednio papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem. Wyrównaj go szpatułką i wstaw na 2-4h do lodówki, aż zastygnie. - Obie mąki przesiej i dodawaj powoli - łyżka po łyżce do masy jajecznej, mieszając delikatnie za pomocą łyżki w jedną stronę. - Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na upieczony biszkopt, a następnie poukładaj równomiernie cząstki pomarańczy. Mus czekoladowy - W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z 100 g masła. - Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel w miarę możliwości od białych błonek. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami – truskawki czy maliny będą również jak znalazł. - Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/05/delicja-czyli-biszkopt-z-galaretka.html