Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami i malinami

Łukasz

Ciasta

10.02.2019 17:43

Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami i malinami

SKŁADNIKI Kruche ciasto: 150 g masła 300 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Bezy malinowe: 100 g świeżych lub mrożonych malin 2 białka 120 g + 30 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g białej czekolady Dodatkowo: 30 g liofilizowanych malin 100 g świeżych malin do dekoracji PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Przygotowanie ciasta Na 2-3 godziny przed podaniem ułóż pierwszy kawałek ciasta na paterze lub blaszce, na której zamierzasz je podać (ciasto później trudno jest przenieść). ❤️ To ciasto walentynkowe wbrew pozorom jest bardzo proste w przygotowaniu, bo wystarczy wyciąć kształt serca i upiec dwa kruche spody, a następnie przełożyć je śmietaną kremówką ubitą z białą czekoladą. Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady i malinami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Oto kruche ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami i malinami! Krem z białej czekolady Dzień przed przygotowywaniem ciasta w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i kolejno dodaj do niej pokrojoną białą czekoladę. Każdą z nich rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość 3-4 mm i wytnij kształt serca. Moim zdaniem, jednym z lepszych sposobów na wyrażenie swoich uczuć są własnoręcznie przygotowanie słodkie wypieki od serca. Najlepsze w nim są te malutkie malinowe bezy, które przygotowałem z użyciem owocowego syropu. Przed samym podaniem udekoruj je malinami i bezami oraz posyp liofilizowanymi malinami startymi na puder. W dniu przygotowywania ciasta krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wsyp cukier (30 g), wlej odrobinę wody i gotuj przez około kwadrans, często mieszając. Za pomocą dekoracyjnych tylek w kształcie rozety, czy gwiazdy wyciskaj bezę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zagnieć ciasto do połączenia się składników i uformuj z niego kulę. Najlepiej zrobić to przy pomocy szablonu wyciętego np. z papieru, aby połówki były równe.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/02/ciasto-walentynkowe.html