Ważne są dodatki - powidła i ciasteczka korzenne (lub pierniki), to zdecydowanie atrybut świąt Bożego Narodzenia :) Składniki na 4 porcje: - 4 jabłka - 400 ml mleka - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - 1 garść migdałów - 1 garść żurawiny - 4 łyżki powideł śliwkowych - 4 ciastka korzenne (lub pierniczki) Ciekawa jestem, czy ktoś się spodziewał, że w kalendarzu adwentowym pojawi się przepis na pieczone jabłka :) Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego mleko z kaszą i gotować na małym ogniu (często mieszając), aż kasza zgęstnieje. Wspaniale działało się dzisiaj w kuchni w rytm świątecznych piosenek puszczanych w radiu. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż jabłka zmiękną (czas pieczenia zależy od rodzaju jabłek - jednym wystarczy 20 minut, inne potrzebują nawet godzinę). Moim zdaniem taki deser zarezerwowany jest szczególnie w okresie jesienno - zimowym, a odpowiednio potraktowany może być również świetnym deserem świątecznym :)