Składniki: Ciasto: - 1/2 kostki masła - 170 g mąki - 150 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 jajka - 100 puree z dyni Pianka dyniowa: - 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% - 1 galaretka pomarańczowa - 1 galaretka cytrynowa - 500 g upieczonej dyni Sos karmelowy: - 100 g cukru - 50 g masła - 100 ml śmietany kremówki Ciasto: Dodać po jednym jajku Cały czas ucierając wsypać mąkę z dodatkami; na końcu dodać puree dyniowe wymieszać wszystko na gładką masę. Gotować całość na małym ogniu przez około pół minuty aż sos zgęstnieje i stanie się jednolity. Choć następnym razem dodam do pianki nieco soku z cytryny lub pomarańczy, gdyż masa wychodzi w smaku nieco mdła. Dlatego od siebie dodałam na wierzch sos karmelowy (źródło), który smakowo dopełnił smak dyniowego ciasta :) Wówczas zdjąć obręcz, ciasto przełożyć na paterę a wierzch przed podaniem polać sosem karmelowym. Na małym ogniu podgrzewać go, aż się rozpuści i nabierze złoto-brązowej barwy. Przepis na to ciasto znalazłam w jakimś czasopiśmie. Gotową masę wylać na ciasto i wyrównać wierzch (uwaga - szybko tężeje). No ale żeby nie było za dużo tego słodkiego, to lakier do paznokci w kolorze ciemnej czekolady musi mi wystarczyć :D Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.