PRZEPIS Z MĄKĄ OWSIANĄ 10 g mielonego siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone) 40 g gorącego mleka 125 g miękkiego masła 100 g gęstej śmietany* 1 łyżka cukru pudru 10 g drożdży instant 70 g mąki ryżowej 40 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi z tapioki lub kukurydzianej + do podsypania 50 g mąki owsianej bez glutenu PRZEPIS BEZ MĄKI OWSIANEJ 10 g mielonego siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone) 40 g gorącego mleka 125 g miękkiego masła 100 g gęstej śmietany* w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 10 g drożdży instant 80 g mąki ryżowej 70 g maki kukurydzianej 80 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania DODATKOWO nadzienie np owoce, gęsty dżem, marmolada, nutella… cukier puder do posypania (opcjonalnie) *śmietana, którą dodałam do rogalików była bardzo gęsta, kwaśna 30%. Zrobienie ich wymaga trochę czasu – ciasto musi chłodzić się w lodówce, a ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych ale uwierzcie, warto je zrobić 🙂 Problem ze zwijaniem polega na tym, iż ciasto ze względu na dużą ilość masła nie jest tak elastyczne jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego przez co bezglutenowe rogaliki krucho drożdżowe trudniej się formuje. Według mnie i mojego męża trochę lepsze w smaku są te z mąką owsianą, ale jak wiadomo smak to kwestia gustu 🙂 A gdybyście mieli ochotę na inne bezglutenowe rogaliki to zapraszam do przepisu: Bezglutenowe rogaliki krucho drożdżowe Składniki na 24-30 małych rogalików Każdą ponownie zagnieść, a następnie delikatnie rozwałkować na grubość 1-2 milimetrów najlepiej na kształt koła – matę/stolnicę należy wcześniej obsypać skrobią, gdyż ciasto lubi się kleić. Następnego nie są już tak kruche i są bardziej suche ale według mnie i tak nadal są zjadliwe 🙂 Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Bezglutenowe rogaliki krucho drożdżowe – przygotowanie Do bardzo ciepłego mleka wsypujemy zmielone siemię lniane i od razu szybko i dokładnie mieszamy. Jeśli Wasza śmietana/jogurt nie będą tak gęste, a ciasto przez to zbyt klejące dodajcie więcej mąki. Na szerszym końcu każdego ułożyć nadzienie a następnie zwinąć, starając się formować rogaliki. Gotowe lekko obsypać skrobią, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół. Rogaliki są mało słodkie, ponieważ w składzie jest mało cukru. Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części. U mnie każdy wyglądał inaczej – część popękała, część wyglądała idealnie, jedne były mniejszy, drugie większe.