Składniki na mix do natarcia kurczaka: 4 łyżki soli 3 łyżki brązowego cukru 3/4 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu 3/4 łyżeczki posiekanych liści tymianku 1 1/2 łyżeczki papryki 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka granulowanego czosnku starta skórka z jednej pomarańczy Składniki na kurczaka: 1 x ok.2 kg kurczak 1 pomarańcza pokrojona w plastry lub ćwiartki 1 cebula pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone np. płaską stroną noża Przygotowanie: Ingredients for the rub: 4 tbsp salt 3 tbsp of brown sugar ¾ tsp fresh chopped rosemary leaves ¾ tsp fresh chopped thyme leaves 1 1/2 tsp paprika ¾ tsp black pepper 1 tsp granulated garlic zest of one whole orange Ingredient for the chicken: 1×2 kg whole chicken 1 sliced orange 1 onion cut into chunks Na pewno sprawdzi się na też na świątecznym stole;) Jeżeli to możliwe polecam natrzeć kurczaka przyprawami i nadziać pomarańczami dzień wcześniej, a następnego dnia wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem, by nabrał temperatury pokojowej i do piekarnika. Włóż do nagrzanego do 160 oC i piecz przez 2 godziny (1 h na 1 kg mięsa), przecinając torebkę na 15 minut przed końcem pieczenia żeby się ładnie zarumienił. Wymieszaj wszystkie składniki mixu i natrzyj kurczaka dokładnie wewnątrz i na zewnątrz i pod skórą jeśli dasz radę i odstaw na 2 godziny. Dziś prezentuję Wam przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.