Ważne by były zwarte i niezbyt słone. 400-500 g filetów śledziowych mleko do namoczenia śledzi Sos: 4-5 łyżeczek musztardy francuskiej 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej 4 łyżki gęstej śmietany 18% 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru szczypta kurkumy sól morska, pieprz Śledzie zalewamy mlekiem. Czas namaczania uzależniony jest od tego jak słone śledzie zdobyliśmy – im mniej słone, tym krócej namaczamy. Warto więc zainwestować w dobrej jakości śledzie, bo to od nich zależy końcowy efekt. Udostępnij Zapisz Świetna alternatywa dla śledzi w śmietanie, to śledzie w sosie musztardowym. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, obie musztardy, kwaśną śmietanę oraz przyprawy. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.