Ciągle słyszymy o różnych, nowych dietach. Większość z nich zakazuje nam jedzenia różnych produktów i nakazuje spożywanie superzdrowch, ale okropnych w smaku dań. Niestety z jakiegoś powodu funkcjonuje opinia, że dieta nie może być jednocześnie smaczna i zdrowa. Nic bardziej mylnego! Zapomnij o niezdrowych przekąskach i przetworzonej żywności, ale zastąp ją równie smacznymi, zdrowymi i odżywczymi owocami! Oto kilka z nich:
1. Truskawki
Gdy tylko najdzie cię ochota na słodką przekąskę, sięgnij po truskawki. Mają mało kalorii, a są bogate w wiele witamin i antyoksydanty Regularne jedzenie tych owoców ma zbawienny wpływ na wzrok i budowanie systemu odpornościowego. Najsmaczniejsze kupisz na osiedlowym bazarku w sezonie przypadającym na czerwiec i lipiec. Wykorzystaj je do szejka owocowego lub zjedz surowe.
2. Awokado
To może być dla ciebie niemałe zaskoczenie. Awokado to wprawdzie bardzo tłusty owoc, ale to bardzo zdrowe tłuszcze, które są potrzebne każdemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Awokado zawiera także mnóstwo potasu i błonnika pokarmowego. Najsmaczniejsze będzie w sałatce lub na kanapce w postaci guacamole.
3. Jabłka
Bogate w minerały i witaminy, zawierają jednocześnie niewiele kalorii. Nie bez powodu Anglicy twierdzą w swoich ludowych przysłowiach, że jedno jabłko jedzone każdego dnia uchroni cię od częstych wizyt u lekarza. Najlepiej jeść na surowo, utrzeć z marchewką lub zapiekać z ryżem i cynamonem.

4. Pomidory
Co robią pomidory w tym zestawieniu? Pomimo, że nazywamy je warzywami, tak naprawdę to owoce! I to nie byle jakie, bo zawierają mnóstwo antyoksydantów. Dodatkowo dzięki dużej zawartości wody, sprzyjają retencji płynów w organizmie i tym samym powodują utratę wagi. Warto wykorzystać je do zrobienia sałatki lub domowej zupy pomidorowej.
5. Kiwi
Bogate w błonnik pokarmowy. Będzie dzięki temu zbawienne dla układu trawiennego i dobrze oczyści jelita. Nie obawiaj się pestek! Nawet nieprzetrawione, nie będą miały problemu, aby przedostać się bez szkody przez cały układ trawienny. Kiwi najlepiej będzie smakować w szejkach i na surowo.
6. Gruszki
Jeśli chcesz bez cierpienia zrzucić wagę, gruszki będą dla ciebie świetnym wyborem. Jedna średniej wielkości gruszka pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania twojego organizmu na błonnik pokarmowy. Dzięki temu będziesz zawsze czuła się najedzona! Co więcej, błonnik pokarmowy sprzyja absorbcji witamin i minerałów. Duża zawartość potasu obniży ryzyko chorób serca takich jak zawały.
7. Gujawa
Ten tropikalny owoc niestety słabo znany jest w Polsce. A to poważny błąd! Gujawa ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie odczujesz później nagłego spadku cukru w organizmie. Owoc ten jest też smaczny i bogaty w błonnik pokarmowy.
8. Jagody

zwane także przez niektórych borówkami. Mają jedno z najwyższych stężeń antyoksydantów wśród znanych człowiekowi owoców. Co więcej są dobre dla wzroku. Badania pokazały też, że jedzenie jagód sprzyja zwalczaniu komórek tłuszczowych, a przez to obniżeniu cholesterolu i zapobieganie otyłości.
9. Banany
To jedne z najpopularniejszych i najporęczniejszych owoców. Obrane ze skórki nie wymagają mycia, więc będą świetną przekąską w czasie podróży. Są bogate w potas i dostarczają dużej dawki energii. Pamiętaj, żeby w sklepie wybierać te dojrzałe!
10. Arbuz
To świetna przekąska w czasie diety. Duża zawartość wody to niewielka zawartość kalorii, zaledwie 30 kalorii w 100 gramach produktu. Dodatkowo zapewnia odpowiednie nawodnienie organizmu.
11. Grapefruit
Lekko kwaskowaty w smaku, ale za to naładowany witaminą C. Badania wykazały, że zjedzenie grapefruita na 30 minut przed głównym posiłkiem pozwoli ci szybciej poczuć się najedzonym i wspomoże procesy trawienne.