Makaron z makiem

kardamonovy
Makarony
09.12.2019 9:49
Makaron z makiem

Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam łazanek) 200 g maku (ugotowanego i zmielonego dwukrotnie) garść orzechów włoskich garść migdałów garść rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu (lub więcej) 2 łyżki masła (przepis na 3 porcje) Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią mak, poszatkowane orzechy i migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. W ogóle chciałam zrobić masę makową od początku do końca sama, ale okazało się, że kupiliśmy już ugotowany i zmielony mak. Od jakiegoś czasu już miałam ochotę zrobić makaron z makiem, ale nie wypadało jakoś latem. Nie będę się więc rozpisywać jak zrobić mak samemu, bo jeszcze tego nie robiłam. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z masą makową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/makaron-z-makiem/