Jak suszyć żurawinę Sprawdź, jak suszyć żurawinę w domu i cieszyć się smakiem i aromatem tych pysznych owoców w zimowych miesiącach. Jak suszyć żurawinę w domu Jak suszyć żurawinę w domu Suszenie żurawiny domowym sposobem krok po kroku. W listopadzie lub na początku grudnia świeżą żurawinę można kupić w hipermarketach lub na targowiskach. Oto przepis, jak suszyć żurawinę w domu i cieszyć się smakiem i aromatem tych pysznych owoców w zimowych miesiącach. Żurawina jest dość cierpka w smaku, dlatego w sklepach często spotka się suszoną żurawinę, która jest dodatkowo dosładzana. Jak wiadomo cukier nie jest zdrowy, dlatego robiąc suszoną żurawinę w domu mamy pewność, że nasze owoce są źródłem tylko naturalnych składników odżywczych. Zamiast piekarnika do suszenia żurawiny możemy wykorzystać elektryczną suszarkę do warzyw, w której owoce wysuszą się szybko i nie będą narażone na przypalenie. Dzięki dość niskiej temperaturze wszystkie witaminy pozostają nadal w jagodach żurawiny i mogą służyć nam w zimowych miesiącach. Jak suszyć żurawinę domowym sposobem Owoce żurawiny przeznaczone do suszenia trzeba opłukać, oczyścić z ogonków i listków. W Polsce w naturalnych warunkach rośnie żurawina błotna, jednak jest ona trudno dostępna. Płuczemy jagody w czystej wodzie, a następnie suszymy na sicie lub papierowym ręczniku. Tak przygotowane owoce żurawiny układany na blasze lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Żurawina to bogate źródło witaminy C, a także zawiera znaczne ilości innych witamin, w tym A, B1, B2, B6 i E oraz sole mineralne, karetonoidy, pektyny, antocyjany i kwasy organiczne. Natomiast jesienią bez problemu można kupić świeżą żurawinę wielkoowocową, która jest uprawiana na skalę przemysłową. Żurawina suszona to pyszna, bogata w składniki mineralne przekąska, która świetnie sprawdzi się zamiast sklepowych słodyczy.