Piernik najlepszy - prosty, bez miksera

Weronika
Ciasta
08.12.2019 8:50
Piernik najlepszy - prosty, bez miksera

Przepis wyszprałam stąd 125 g masła3/4-1 szklanki brązowego cukru2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych3 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżki ciemnego kakao2 łyżeczki sody oczyszczonej2 pełne łyżki kawy zbożowej Inki250 ml mleka2 jajka2 szklanki mąki orkiszowej jasnej- 300 gkilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia80 g ciemnej czekolady50 ml śmietany kremśwki1 łyżka kawy InkiPrzygotowanie: Wymieszać tak, by nie było grudek masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika piec w 180*C 45 minut, do suchego patyczka po całkowitym ostudzeniu przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami w małym rodelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać. Keksówkę 30x11 cm wysmarowć masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia w szerokim rondlu na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Piernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa. Zdjąć garnek z ognia, odczekać chwilę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. W niektórych regionach Polski wchodzi w skład obowiązkowych 12 potraw wigilijnych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2019/12/piernik-najlepszy-prosty-bez-miksera.html