Składniki: 3 filety z kurczaka 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 30% 200 ml bulionu 100 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia makaron (u mnie: penne pełnoziarnisty) Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech filetów powinniśmy otrzymać 12 kawałków. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu. Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser z niebieską pleśnią, który nadaje daniom wyrazistości oraz ostrości. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję.