SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ

Magdalena

Śniadania

09.12.2019 2:05

SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ

Składniki: 1 -1,2 kg schabu bez kości 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki ok. 80-100 ml soku z żurawiny 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Rolada schabowa: Schab faszerowany jest mięsem mielonym z indyka oraz suszoną żurawiną, a galaretka została przygotowana na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem soku z żurawiny (sok 100%, bez dodatku cukru). Znakomicie smakuje na ciepło, podana z dodatkami, jako wykwintny obiad, a na zimno jako wędlina do pieczywa. I ten trzeci sposób właśnie wybrałam 😉 Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Faszerowana rolada ze schabu to danie bardzo uniwersalne i można ją przyrządzić na różne sposoby, a także w różnoraki sposób podać... Farsz z mięsa mielonego wykładamy na schab i rozprowadzamy go po całym mięsie. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz mięso oraz wszystkie warzywa, a bulion przecedzamy przez sitko. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia, rękaw szczelnie związujemy i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z żurawiny.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/12/schab-faszerowany-w-galarecie.html