Składniki: 10 kromek chleba tostowego 6 plastrów szynki gotowanej 6 plastrów sera żółtego 6 krążków ananasa z puszki 500 g porów 4 jajka 250 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Wykonanie: Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy ok. 3-5 min. Kromki chleba tostowego wkładamy pojedynczo do tostera/opiekacza, aby się przyrumieniły, a następnie kroimy je w kostkę. Gdy w domu zalega chleb tostowy lub mamy czerstwe pieczywo...oto pomysł na zapiekankę hawajską z chleba tostowego z porami, szynką i ananasem. 6 przyrumienionych kromek chleba tostowego, pokrojonych w kostkę, mieszamy z uduszonymi porami i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumieniamy w tosterze i kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min.