Farszynki z kapustą

Julianna
Obiad
07.12.2019 14:53
Farszynki z kapustą

Polecam też inne przepisy z ziemniakami:0,5kg tłuczonych ziemniaków z wczoraj3/4 szklanki mąki (+ do podsypywania)1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajkogałka muszkatołowasólpieprzolej do smażenianadzienie:300g kiszonej kapusty100g pieczarek1 cebulamajeranekczarny pieprzsos:Kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Farszynki z kapustą 3 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Ziemniaki utłuc, dodać jajko, wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagnieść ciasto. Farszynki smażyć na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować kulę, spłaszczyć, na środek wyłożyć nadzienie, zlepić jak pyzy i spłaszczyć. Dolać wody, żeby kapusta się nie przypaliła, przykryć i dusić na małym ogniu ok 20 minut. Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/12/farszynki-z-kapusta.html