Kupiony w pierwszej lepszej budce na mieście często nie powala smakiem, a jeśli jest dobry, to jedzony w pośpiechu nie pozwala rozkoszować się całą tą jego burgerowością. Grillować na ruszcie lub na patelni na brązowo z obu stron (po ok 2-3 minuty). Natomiast dodatki do burgerów to już indywidualna sprawa każdego smakosza;) Składniki: 4 bułki do hamburgerów 500g wołowiny sól świeżo mielony pieprz dodatki: cebula, pomidor, ogórki konserwowe, papryka, sałata, ser, musztarda, ketchup itd. Mięso zmielić, przemieszać ręka. Nie może jednak być za sucha, zatem lepiej sięgnąć po kawałek z marmurkiem, żeby zawartość tłuszczyku wyniosła ok 15%. Jedzeniu burgera powinna towarzyszyć pewna otoczka, jak chociażby oglądanie meczu, w sezonie spotkanie przy grillu albo wspólne gotowanie z przyjaciółmi. Po zmieleniu mięsa wystarczy tylko wymieszać go ręką, bez długiego wyrabiania, żeby kotlety podczas smażenia nie puchły i pozostały soczyste. Bułki przekroić na pół, opiec krótko od środka na grillu.