Piernik żydowski

Ola
Boże Narodzenie
06.12.2019 11:19
Piernik żydowski

Piernik żydowski lekach - składniki 2 i pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej pół szklanki drobnego brązowego cukru 1 łyżka sody półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 duże szczypty mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kardamonu albo kwiatu muszkatołowca około 1 szklanki orzechów włoskich lub migdałów albo ich mieszanka 1 i 1/4 szklanki płynnego miodu opcjonalnie 2 łyżki stołowe melasy z karobu - można ją kupić m.in. w tureckisklep.pl 1 szklanka soku jabłkowego 4 łyżki rumu (można zastąpić koniakiem lub brandy) 4 jajka rozbełtane 5 łyżek oleju opcjonalnie pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub rodzynek dodatkowo masło i mąka do natłuszczenia i obsypania formy do pieczenia W wersji wegańskiej można pominąć jajka, zwiększając o 50 ml ilość soku jabłkowego i o 3 łyżki ilość olejuOrzechy i migdały prażę na suchej patelni przez około 2-3 minuty, aż zaczną wydzielać aromat, a następnie drobno siekam ręcznie lub w rozdrabniaczu. Lekach - piernik na ostatnią chwilę , wystarczy odłożyć na 24 godziny w chłodne miejsce, aby dojrzał zawinięty w ściereczkę lub pergamin, jest bardzo miękki, aromatyczny i uwielbiany przez dzieci. Większość dostępnych w polskiej wersji językowej receptur bazuje na wywodzącym się z Austrii przepisie na piernik żydowski z dodatkiem kawy. Piernik żydowski lakech, zgodnie z tradycją, jest podawany na święta Rosz Haszana - żydowski Nowy Rok i Szawuot czyli Święto Zbiorów, ale też na ważne uroczystości rodzinne. Piernik żydowski lekach - Cztery Fajery- proporcje na dwie keksówki o wymiarach 30x10 cmUwaga: Zamiast goździków, imbiru gałki muszkatołowej i kwiatu muszkatołowca lub kardamonu można dodać 2-3 łyżki przyprawy do pierników. W Polsce piernik żydowski jest popularny w województwie lubelskim, zwłaszcza w okolicach Włodawy, gdzie w okresie 20-lecia międzywojennego Żydzi stanowili około 60% ludności. Piernik żydowski na miodzie może być serwowany na śniadanie, podwieczorek lub jako deser po obiedzie. Ciasto miodowe lekach, znane pod nazwą piernik żydowski należy do najstarszych ciast na świecie. Piernik żydowski lekach to proste ciasto miodowe podawane na Nowy Rok. W 2010 roku piernik żydowski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. W misie miksera mieszam ze sobą wszystkie suche składniki, czyli oba rodzaje mąki, mielone migdały lub orzechy włoskie, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Ciasto piernikowe przelewam do formy i piekę na drugiej półce od dołu przez około 45 do 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja zdecydowałam się na przepis zbliżony do francuskiego le pain dépices z dodatkiem mąki żytniej. Zimny zawijamy w czystą ściereczkę i odstawiam na 24 godziny chłodne miejsce, aby dojrzał.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2019/12/piernik-zydowski-lekach.html