Indyjski sos pomidorowy

Ola
Obiad
18.11.2019 11:38
Indyjski sos pomidorowy

Sos pomidorowy po indyjsku - składniki 1 kg mięsisty pomidorów, ale można też użyć pomidorków koktajlowych albo pomidorów z puszki 1 papryczka chili oczyszczona z pestek 4 ząbki czosnku około 3-4 cm kawałek laski cynamonu około 3 cm kawałek imbiru 3 goździki 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki nasion gorczycy 1 duży liść laurowy pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku pół łyżeczki kurkumy opcjonalnie łyżeczka suszonych liści kozieradki 4 łyżeczki brązowego cukru 3-4 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Używając wymienionych niżej składników podaję go albo w formie zmiksowanego na gładko sosu, albo zagotowuję na ostrym ogniu przez 3-5 minut, tylko do chwili, aż pomidory stracą surowość, ale nadal pozostaną w kawałkach, tak ja widzicie na zdjęciach. Najlepszy sos pomidorowy do kurczaka, wołowiny i duszonych lub grillowanych warzyw i serów, ale równie dobrze smakuje z ryżem, makaronem lub pieczywem, choćby takim jak indyjskie chlebki naan Chutney pomidorowy na długo pozostanie Wam w pamięci i nie raz zatęsknicie za jego cudownym smakiem. Sos pomidorowy po indyjsku, gotowany na niewielkim ogniu przez około półtorej godziny przybierze konsystencję gęstej pasty, świetnie nadającej się do kanapek z serem lub wędliną albo do mięs na zimno. Do najpopularniejszych sosów należą chutney pomidorowy, chutney z mango Catni mogą bardzo różnić się smakiem (od słodkich i słodko-kwaśnych do bardzo pikantnych) oraz konsystencją - od gładkiej, dokładnie zblendowanej do takich, w których znajdziemy kawałki owoców lub warzyw. Zimą, kiedy w większości sklepów można kupić jedynie pachnące plastikiem pomidory z importu, lepiej użyć samodzielnie przygotowanych pomidorów w zalewie albo pomidorów z puszki. Dodajemy pozostałe pomidory i albo dusimy około 20-35 minut, aż odparuje nadmiar soku i sos zgęstnieje albo gotujemy na ostrym ogniu około 3-5 minut, do chwili, aż pomidory stracą surowość. Sos pomidorowy po indyjsku - prosty przepis, który łączy w sobie magiczną woń korzennych przypraw i dojrzewających w słońcu pomidorów. Sos pomidorowy po indyjsku - Cztery FajeryIndyjski sos z pomidorów można przygotować na setki sposobów. Indyjski sos pomidorowy podajemy ozdobiony natką kolendry i ewentualnie pokrojonymi w bardzo drobną kosteczkę pomidorami, ale możemy go też zblendować i zapasteryzować na zimę.dla ciekawskichChutney To bardzo łatwy sos ze świeżych pomidorów lub z pomidorów w puszce - koniecznie musicie go spróbować. Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smażymy przez około 90 sekund goździki, cynamon, kmin rzymski, liść laurowy i nasiona gorczycy. Nazwa chutney pochodzi od słów caṭnī (w jęz. hindi) lub chaṭnī (w jęz. urdu). W czasach kolonialnych, za sprawą Brytyjczyków i Francuzów owocowe chutneye, głownie z mango, zdobyły popularność niemal w całym ówczesnym świecie. W niektórych regionach dodaje się do niego także daktyle lub mango, ale żaden domowy indyjski chutney nie zawiera octu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2019/11/sos-pomidorowy-po-indyjsku.html