Faszerowana papryka kaszą jęczmienną

Obiad
06.12.2019 9:27
Faszerowana papryka kaszą jęczmienną

Składniki/4 porcje: – 200 g sera feta – 1 bakłażan – kilka pomidorków koktajlowych – 100g kaszy jęczmiennej – 2 czerwone papryki – 2 łyżki pistacji – 2 ząbki – 100 g suszonych pomidorów – kilka gałązek świeżej mięty – skórka starta z 1 cytryny – sok wyciśnięty z ½ cytryny – szczypta soli i szczypta pieprzu – łyżka oleju rzepakowego dodatkowo do sosu -3 łyżki olej po suszonych pomidorach -½ soku z cytryny -1 gałązka świeżej – szczypta soli i szczypta pieprzu Przygotowanie: Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny, a całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 20 minut w temperaturze ok. 210°C. Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Do bakłażana dodajemy ugotowaną kaszę,pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz oliwę po suszonych pomidorach. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojonew kostkę ser feta i suszone pomidory, czosnek pokrojony w plasterki, pistacje igrubo siekaną miętę. W połowie pieczenia nakrywamy paprykę folią aluminiową aby uniknąć spalenia z wierzchu. Miąższ każdej z połówek nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skóry. Następnie bakłażan skrapiamy odrobinąoliwy i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/faszerowana-papryka-kasza-jeczmienna/