3/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu olej do smażenia 1/2 kg śliwek 1 łyżeczka masła 2 łyżki cukru szczypta cynamonu Żółtka oddzielić od białek Pure przełożyć do miski, dodać żółtka, jogurt i cukier, wymieszać. Placki z dynią i śliwkami Składniki: 2/3 szklanku pure dyniowego 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu ok 300 g mąki W garnku rozgrzać masło, dodać śliwki i cukier i na bardzo małym ogniu smażyć śliwki ok 15 minut, często mieszając, na koniec dodać cynamon. W razie konieczności dodać więcej jogurty/mleka ( jego konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od tego jak dużo wody miała dynia). Najlepsze na jesienne śniadanie - delikatne placki z dynią i do tego przesmażone śliwki. Smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Najlepiej upiec więcej dyni a pure zapakować w mniejsze pojemniki i zamrozić.