Liczba porcji: 2-4 Składniki: 1 kg żeberek surowych 5 łyżek oleju słonecznikowego 2 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do soczystych żeberek Vegeta Natur 1 łyżka musztardy 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 100 ml piwa jasnego lub bulionu Dodatkowo: 1/2 kg ziemniaków 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków surówka colesław Oczywiście nie pogardzę od czasu do czasu obiadem jarskim, ale dobrze przyrządzone mięsko wraz z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami (koniecznie wypróbuj z mojego przepisu ziemniaki z piekarnika w pysznej marynacie) serwuję w swojej kuchni najczęściej. Ostatnio w mięsnym rzuciły mi się w oczy bardzo ładne, chude żeberka, a że naprawdę dawno ich nie jadłam to postanowiłam je kupić i upiec. Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>> Przepis na: Soczyste żeberka pieczone w piekarniku Łącznie: 110 min Przygotowałam soczyste żeberka pieczone w piekarniku wraz z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. Najpierw gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie, a następnie przekładamy do osobnego naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy przez 20 minut. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i opcjonalnie dolewamy więcej piwa. Przygotowujemy marynatę do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę i mieszankę przyprawową do soczystych żeberek. Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki.