Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini Składniki: w arzywa korzeniowe (marchwewki. pietruszki ,seler, pasternak) - dowolna ilość ale lepiej więcej niż mniej bo raz że się kurczą a dwa szybko schodzą k ilka łyżek oliwy sól,pieprz ok 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej SOS Z TAHINI 3 łyżki pasty tahini 6 łyżek wody, łyżka soku z cytryny mały ząbek czosnku sól do smaku do posypania: kolendra lub szczypiorek, chilli Obrać warzywa i pokroić w słupki. Ale pieczone frytki z warzyw korzeniowych z dodatkiem sosu czosnkowego z tahini i chilli są absolutnie obłędne!!! Zalać warzywa oliwą, wymieszać, posypać kaszką kukurydzianą i zamieszać ponownie, żeby warzywa się obtoczyły kaszką. Ja upiekłam marchewkę, seler i pietruszkę ale można dodać inne korzenie i bulwy - batata, pasternak albo buraka.