Składniki: - 4-5 sztuk śledzi a’l matias - 0,5 szklanki majonezu - 50 ml kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka musztardy - pęczek koperku posiekanego - świeżo mielony pieprz i sól do smaku - 1 cebula - sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Rada: Ja moje śledzie przed zalaniem sosem kroję w mniejsze kawałki, ale można je również podać w formie koreczków. Może i u was w tym roku zagoszczą na stole obok tradycyjnych śledzi w oleju? Śledzik w sosie koperkowym Dziś kolejna świąteczna propozycja, która sprawdzi się również doskonale na wszelkich przyjęciach czy spotkaniach. Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze śledzie (możemy je włożyć do słoiczka) i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 2 godziny). Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki.