Waniliowe księżyce. Vanillekipferl

Jolanta
Boże Narodzenie
04.12.2019 7:37
Waniliowe księżyce. Vanillekipferl

Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 ° C lub z termoobiegiem w temperaturze 160 ° C przez około 15–20 minut. Jeśli szukasz przepisów na wieprzowinę, którą podasz na świąteczny obiad kliknij w ten link. Jeśli szukasz przepisów na kurczaka, którego podasz na świąteczny obiad kliknij w ten link. Bourbon cukier waniliowy lub 2 łyżki domowy cukier waniliowy 75 g cukru pudru szczypta soli 100 g zmielonych migdałów 200 g masła do posypania: 100 g cukru pudru + 1 op. Jeśli szukasz przepisów na słodkości na Boże Narodzenie kliknij w ten link. Następnie kroimy je na kawałki o długości około 2 cm, każdy kawałek formujemy w rogalik i lekko spłaszczamy palcami. Jeśli szukasz przepisów na 12 potraw wigilijnych kliknij w ten link. Jeśli szukasz przepisów na wigilijne śledzie kliknij w ten link. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na sernik kliknij w ten link. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut do 1 godziny. Na końcach po lewej i prawej stronie tworzymy czubki takie jak ma półksiężyc – Kipferl, ale nie za ostre, gdyż palą się podczas pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/waniliowe-ksiezyce-vanillekipferl/