Lekka Mini pascha z migdałami i morelami: składniki na 3 mniejsze foremki: 2 x po 275 g półtłustego twarogu 2 żółtka kilka pokrojonych w paseczki suszonych moreli 2 łyżki grubo posiekanych migdałów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka – domowy cukier waniliowy lub 16 g cukru wanilinowego Winiary do ozdoby: migdały i paseczki moreli Żółtka ucieramy na kogel mogel z dwoma łyżkami cukru pudru i cukrem wanilinowym. Twaróg wraz resztą cukru pudru miksujemy w blenderze albo mielimy trzy razy w maszynce, następnie mieszamy z utartymi z cukrem żółtkami. Mini pascha z migdałami i morelami to taka wielkanocna odsłona innej wersji sernika na zimno, tylko że bez dodatku żelatyny. Moja mini pascha to uproszczona wersja tradycyjnej paschy, po pierwsze każdy dostaje dla siebie porcję, gdyż przygotowałam paschy w małych, ozdobnych foremkach. Dodajemy siekane migdały i morele, dokładnie mieszamy masę. Foremki wykładamy gazą, której końcówki muszą być większe niż foremka i napełniamy je masą serową, ubijamy masę dokładnie łyżką, zawijamy gazę.