Składniki potrzebne, aby zrobić tofucznicę (proporcje jak na jajecznicę z 2 jaj) pół kostki naturalnego tofu (90g) pół niedużej cebuli ok. 2 łyżki oliwy lub oleju pół łyżeczki kurkumy w proszku dobra szczypta czarnej soli kala namak odrobina wody (mniej więcej kieliszek do wódki) pieprz (ja zawsze mielę prosto z młynka) Teraz pozostaje śmiało zajadać 😉 Jak już zjesz swoją tofucznicę, to daj znać, czy ci smakowała i czy w ogóle przypominała ci jajecznicę! Choć tofucznica jest popularną pozycją w menu wegańskim, polecam ją także osobom, które na co dzień nie trzymają się diety roślinnej. Nie bój się, że zetrzesz tofu na krem, spokojnie rozdrabniaj kciukiem i palcem wskazującym, możesz to robić z dość dużą siłą. Oczywiście tofucznica mimo wysokiej zawartości białka i tłuszczu jest lżejsza niż klasyczna jajecznica, więc polecam dorzucić sobie do niej jakieś warzywko, pieczywko czy na co tam masz ochotę 😉 Co jakiś czas mieszając smaż na niedużym ogniu, aby cebulka się zeszkliła lub lekko przyrumieniła (jak wolisz). Pół kostki tofu krusz palcami do miski/na talerz na drobne cząstki. Co prawda możesz ją pominąć, ale niestety tym samym zrezygnujesz ze smaku klasycznej jajecznicy i zostanie ci po prostu tofu 😉 Postaw patelnię na małym ogniu, wlej na nią oliwę lub olej i trochę rozgrzej. Pokażę ci dzisiaj jak zrobić tofucznicę, aby smakowała jajkami i nie zajmowała dużo czasu. Zamiast jajek robi się ja z tofu (stąd nazwa), a jajeczny smak uzyskuje dzięki dodaniu czarnej soli kala namak. Tofucznica smakuje mi jednak podobnie do jajecznicy i lubię czasem zrobić taką podmiankę, bo nie obciąża mnie tak, jak klasyczne jajka 🙂