Przepis
około 1 kg żeberek
3 średnie cebule
sos:
1 butelka pikantnego ketchupu
0,5 - 3/4 szklanki wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 - 1 łyżeczki ostrej papryki
1 - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Żeberka pociąć na mniejsze paski, lekko osolić, przysmażyć wstępnie na patelni, poukładać w naczyniu żaroodpornym.
Na tym samym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w półplasterki, przełożyć do mięsa.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie. Zalać mięso, powinna przykrywać żeberka co najmniej w 3/4, przykryć pokrywą, piec około 1,5 godziny w 200 stopniach. W połowie pieczenia można je poodwracać na drugą stronę lub przemieszać.