Żeberka słodko-ostre

Ewelina
02.07.2014 13:46
Żeberka słodko-ostre

Przepis

około 1 kg żeberek

3 średnie cebule

sos:

1 butelka pikantnego ketchupu

0,5 - 3/4 szklanki wody

2 łyżki miodu

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 - 1 łyżeczki ostrej papryki

1 - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Żeberka pociąć na mniejsze paski, lekko osolić, przysmażyć wstępnie na patelni, poukładać w naczyniu żaroodpornym.

Na tym samym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w półplasterki, przełożyć do mięsa.

Składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie. Zalać mięso, powinna przykrywać żeberka co najmniej w 3/4, przykryć pokrywą, piec około 1,5 godziny w 200 stopniach. W połowie pieczenia można je poodwracać na drugą stronę lub przemieszać.