Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszenna 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ciemnego kakao Waniliowy krem budyniowy: 700 ml mleka 3 żółtka 180 g cukru 180 g mąki pszennej 40 g budyń waniliowy, proszek 200 g masła, miękkiego Polewa na wierzch: 200 g masła 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka w proszku (ok. 180 g) 1 łyżka kakao Dodatkowo: poncz do biszkopta: 50 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 150 g Wykonanie: Krok 1 – Waniliowy krem budyniowy: Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: 500 ml mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami, mąką, sypkim budyniem, a także pozostałym mlekiem. Do jego głównych zalet należą: moc – 1200W – 1200W duża misa 6,7 litra ze stali szczotkowanej 6,7 litra ze stali szczotkowanej 3 metalowe mieszadła : – Mieszadło K – Trzepaczka – Hak do ciasta : – – – Blender w zestawie – wykonany z akrylu, pojemność aż 1,6l i 4-strefowe ostrza ze stali nierdzewnej – wykonany z akrylu, pojemność aż 1,6l i 4-strefowe ostrza ze stali nierdzewnej Szatkownica Osłony przeciw chlapaniu Kreator i inspirator : ponad 20 opcjonalnych przystawek, czyli setki możliwości : ponad 20 opcjonalnych przystawek, czyli setki możliwości Ponadczasowy design i jakość na lata Krok 3 – Polewa na wierzch: Miękkie masło rozpuszczamy w małym garnku wraz z wodą i cukrem, mieszamy do rozpuszczenia się składników. Ciasto góra lodowa to nic innego jak kakaowy biszkopt przełożony domowym kremem budyniowym (jak do kremówki), a także kremem na wierzchu na bazie mleka w proszku i masła. I nie mam tu na myśli jedynie osoby początkujące, lecz także te, które mają wprawę i chęci, lecz z wolnym czasem nie zawsze stoją za pan brat. Składamy w całość: Biszkopt kroimy w poprzek na dwa blaty. Całość komponuje się naprawdę rewelacyjnie, nie jest przesłodzone – takie po prostu w sam raz! Michel Moran z MasterChef nagrał fajne filmiki w których przedstawia jak zrobić Quiche z krewetkami i marynowanym czosnkiem oraz Grecką Musakę. Może już wcześniej ta nazwa rzuciła Ci się w oczy i już przymierzałaś/eś się do jego wykonania. Po tym czasie rozpuszczone masło miksujemy wraz z mlekiem w proszku. W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło na jasny puch. Razem z Ciastem Góra Lodowa może to być świetny pomysł na niedzielną ucztę. Posiada zaawansowane funkcje i bogate wyposażenie, które sprawiają, że raz dwa radzi sobie z przygotowaniem składników zdrowych obiadów, wypieków oraz pysznych koktajli, deserów dla całej rodziny. Dzięki temu filmikowi bez jakichkolwiek wątpliwości będziecie wiedzieć co ma być w jakiej kolejności, jaka ma być konsystencja kremu itp. Delikatnie wciśnięte okrągłe biszkopty sprawiają wrażenie górek i dolinek, które ciekawie prezentują się na talerzu. Znajdziecie tam sporo inspiracji na sprawdzone przepisy jak np. placek ze śliwką i rumową pianą (klik) i wiele innych. Sprawdzi się idealnie na spotkania ze znajomymi, urodziny, czy imprezy rodzinne. Nakładamy na biszkopt połowę kremu budyniowego, kolejny blat biszkoptu, pozostały krem budyniowy. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wlewamy także żółtka i lekko mieszamy na małych obrotach miksera. Szczególnie jak mam do przygotowania większą ilość ciast, a naprawdę zależy mi na czasie. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Przepis powstał w ramach współpracy z marką Kenwood.